Turnarea betonului iarna

Turnarea betonului iarna

Informatii utile betoane

Procesul de solidificare a betonului este de fapt o reacție chimica. Temperaturile scazute impiedica procesul de hidratare a betonului si, in consecinta, impiedica intarirea lui. Mai mult, inghetarea apei din amestecul de beton proaspat se soldeaza cu marirea volumului acestuia si duce la aparitia fisurilor in structurile compozitului. Betonul proaspat afectat de ingheț va avea rezistența la compresiune mult diminuata. 

In majoritatea absoluta a cazurilor, betoanele obisnuite (fara aditivi speciali) pot fi turnate, conform specificatiilor tehnice, la temperaturile exterioare in intervalul de +5 pana la +35 0C. Totodata, este absolut necesar ca temperatura compozitului turnat sa se mentina la cel putin +5 pana la +7 0C pe tot parcursul intaririi betonului, inclusiv noaptea. Timpul necesar pentru intarirea betonului obisnuit variaza in functie de mai multi factori, insa, in cazul pavarii unei alei pietonale, este de cel putin 48 ore. Totodata, maturarea finala a betonului se produce peste 28 zile. Cu alte cuvinte, pentru a atinge un efect de durabilitate maxima a pavajului, trebuie sa evitati scaderea temperaturii comp ozitului turnat la sub zero grade un timp mai indelungat. 

In aceasta ordine de idei, cand temperaturile exterioare ajung sub 5 0C, metodele uzuale de turnare a betonului nu mai pot fi aplicate. In aceste circumstante, este necesar sa se foloseasca metode speciale de preparare si turnare a betoanelor. Acestea implica o serie de masuri, cum ar fi: 1) Incalzirea unuia sau a tuturor compon

entelor de beton (ciment, apa, agregate). Temperaturi maxime pentru incalzirea componentelor: apa: 100 0C; agregate: 65 0C; ciment: 50 0C. 2) Protejarea cu o izolatie termica sau cu o metoda de incalzire (abur) a suprafetelor sau sectiunilor turnate. 3) Folosirea aditivilor antiinghet. La acest capitol, pe piata exista o varietate a compusilor lichizi antiinghet, care pot fi folositi la turnari pana la temperaturi exterioare de –20 0C. Foarte important la stabilirea dozajului ca acesta sa fie corelat cu temperatura mediului ambiant. Este vorba atat de temperatura din timpul punerii in opera a betonului, cat si de cea care se asteapta peste noapte sau pe perioada procesului de intarire a betonului. Temperatura minima a amestecului de beton corelata cu sectiunea structurii care se toarna: • pentru structuri cu sectiuni foarte mici: 10 0C; • pentru structuri cu sectiuni mici: 7 0C; • pentru structuri cu sectiuni normale sau masive: 5 0C.