Cum turnam betonul?

Cum turnam betonul?

Betonarea elementelor verticale

Informatii utile betoane

Este de dorit ca turnarea sa se faca continuu, astfel incat fiecare strat nou de beton sa se gaseasca in contact cu stratul de beton turnat si a carui priza inca nu a inceput.

Timpul maxim intre turnarile a doua straturi se stabileste in functie de:


consisten]a betonului
temperatura mediului inconjurator
durata de transport a betonului


Betonarea stalpilor si peretilor:


• inaltimea de la care se toarna betonul nu va depasi 3 m, operatia facandu-se de la partea superioara a elementului, prin ferestre special amenajate. Betonarea se va face face intrerupere, chiar si atunci când turnarea se face prin ferestre laterale.

• Turnarea peretilor se face in straturi orizontale de 30-50 cm inaltime, iar turnarea stalpilor pe portiuni de cca. 1 m inaltime.

Betonarea grinzilor si placilor:


• Turnarea va incepe dupa 1-2 ore de la terminarea turnarii stalpilor sau peretilor pe care se sprijina, pentru a se asigura incheierea procesului de tasare a betonului proaspat introdus in acestia si,in acelasi timp, pentru a se asigura o buna legatura intre betonul nou si cel vechi.


• Grinzile si placile care vin in legatura se vor turna de regula in acelasi timp. Turnarea grinzilor se va face in straturi orizontale de 30-50 cm inaltime. La turnarea placilor se vor folosi repere dispuse la distanta de maximum 2 m pentru a se asigura respectarea grosimii prevazute in proiect.


Nota


Pentru verificarea calitatii betonului turnat trebuie prelevate probe din betonul pus in opera. Numarul de probe se determina in functie de volumul de beton / tipurile de elemente turnate.