Torcretul a fost deseori descris nu ca material, ci ca un proces. Atât procesele umede cât și cele uscate produc un material care prezintă proprietăți superioare întalnite la betonul convențional de înaltă calitate, cum ar fi rezistența ridicată, permeabilitatea scăzută și durabilitatea ridicată.
Deși proprietățile întărite ale betonului torcretat sunt similare cu betonul convențional turnat, natura procesului de amplasare a betonului torcretat oferă avantaje suplimentare, cum ar fi o legătură excelentă cu cele mai multe substraturi și capacități instant sau rapide, în special pe forme sau forme complexe.
Proprietățile de betonului torcretat în stare umedă și uscată pot fi îmbunătățite suplimentar prin adăugarea a numeroși aditivi sau aditivi diferiți cum ar fi:
Numeroasele avantaje ale procesului betonului torcretat sunt evidente în special atunci când sunt privite din punct de vedere al durabilității. Spre deosebire de numeroasele susțineri privind sustenabilitatea care se bazează pe idealuri politice sau sociale care sunt adesea dificil de cuantificat și de fundamentat, avantajele durabilității procesului betonului direct și pozitiv influențează aspectul economic al unui proiect, în conformitate cu deciziile comerciale tradiționale, , economie de timp și muncă, precum și o calitate îmbunătățită.
Top 10 avantaje ale folosirii betonului torcretat:
Amestec uscat (uneori denumit Gunite)
Amestec umed
Umed sau uscat?
Deși ambele tipuri de betoane umede și uscate au avantaje specifice, progresele înregistrate în tehnologia materialelor și a echipamentelor fac ca ambele procese să fie aproape interschimbabile. În majoritatea aplicațiilor, metoda preferată este determinată de: